Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Κάνω γυμναστική και δίαιτα αλλά δεν χάνω κιλά.. ή πώς μπορεί η έλλειψη ύπνου να σε οδηγήσει στην αύξηση του βάρους.

Κάνεις γυμναστική και τηρείς μια δίαιτα αλλά παρ΄όλ' αυτά δεν χάνεις κιλά; Πιθανώς να φταίει ο ύπνος σου και, πιο συγκεκριμένα, η ανεπάρκειά του. Εργαστηριακές και επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου (λιγότερο από 7-8 ώρες) οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές στον μεταβολισμό σου. 
 Πρώτ΄απ΄όλα, μειώνεται κατά 20% το επίπεδο της ουσίας λεπτίνης. Αυτή η ουσία περιορίζει την όρεξή μας. Ταυτόχρονα, αυξάνεται κατά 20% το επίπεδο της ουσίας γρελίνης, η οποία ενεργοποιεί την όρεξή μας. Σαν αποτέλεσμα, πεινάμε 40% περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας!
Στα χρόνια που ο προ-προ-προ-…-προπάππους σου φορούσε γούνες και ζούσε στην πολυτελή σπηλιά του με θέα στην θάλασσα, τέτοιες μεταβολές ήταν πολύ χρήσιμες. Μια νύχτα χωρίς ύπνο σήμαινε κυνήγι ή πόλεμο με τους γείτονες από τη διπλανή σπηλιά. Την επόμενη ημέρα, συνεπώς, ο άνθρωπος χρειαζόταν να καλύψει τις ενεργειακές δαπάνες της δύσκολης βραδιάς τρώγοντας διπλάσια μερίδα ψητού αγριογούρουνου. 


Στη δική μας εποχή δεν κυνηγάμε κανέναν τις νύχτες έκτος από τον μπάρμαν… και η συνήθεια να ξενυχτάς σε οδηγεί, τελικά, σε περιττά κιλά!

Δες επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου