Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Ασκήσεις αναπνοής για το άσθμα


Η αναπνοή, καθώς και πολλές άλλες σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό μας (η κυκλοφορεία του αίματος, η πέψη κτλ.),  γίνεται αυθόρμητα και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Αυτό το σύστημα έχει 2 κλάδους: τον  συμπαθητικό (που αυξάνει τον ρυθμό αναπνοής) και τον  παρασυμπαθητικό (που τον επιβραδύνει). Αν αναπνέουμε γρήγορα και ρηχά ο αέρας δεν προλαβαίνει να «κατέβει» καλά στους πνεύμονες και σαν αποτέλεσμα νιώθουμε μια έλλειψη οξυγόνου. Είναι φανερό ότι  όταν ένας ασθενής με άσθμα παθαίνει μια ξαφνική δύσπνοια, το συμπαθητικό του σύστημα δουλεύει πολύ έντονα λόγω του στρες,  με αποτέλεσμα την  αύξηση του ρυθμού αναπνοής. Ο σκοπός της πραναγυάμας είναι ο έλεγχος αναπνοής.
Η πραναγυάμα οδηγεί στη διέγερση του παρασυμπαθητικού συστήματος που ηρεμεί και σταθεροποιεί την αναπνοή.  
Εκτελώντας τις παρακάτω ασκήσεις αναπνοής, θα μάθετε να καταπολεμάτε το στρες και να αναπνέετε πιο σιγά και βαθιά.  
     1) Βαθιά χαλάρωση
Ξαπλώστε ανάσκελα και λυγίστε ελαφρώς τα πόδια. Βάλτε τις παλάμες σας πάνω στην κοιλιά και χαλαρώστε.  
2) Κύμα
Συγκεντρώστε την προσοχή σας στην περιοχή της κοιλιάς. Νιώστε πως οι παλάμες σας κατεβαίνουν μαλακά με κάθε εκπνοή σας. Στο τέλος κάθε εκπνοής ακουμπήστε το πάτωμα με τη μέση. Με την εισπνοή αφήστε τη μέση σας να σηκωθεί από το πάτωμα για μερικά εκατοστά. Η εισπνοή και η εκπνοή σας πρέπει να γίνονται ομαλά, χωρίς παύσεις και καθιστερύσεις.
3) Παρατατεμένη εκπνοή
Δοκιμάστε να διατηρήσετε κάθε εκπνοή σας για λίγο πιο πολύ ώρα. Σε μερικούς μήνες πρακτικής θα μπορείτε να φτάσετε στην αναλογία 1 προς 2 (εισπνοή - 1/3 του κύκλου αναπνοής, εκπνοή - 2/3). Μην εκτελείτε κράτημα αναπνοής και μην σφίγγετε τον λαιμό σας.   
Μερικές συμβουλές:
Εκτελείτε τις ασκήσεις πραναγυάμας με άδειο στομάχι. Μπορείτε να πιείτε λίγο νερό.
Η αναπνοή γίνεται αποκλειστικά από τη μύτη.
Όταν κάνετε εισπνοή μην ρουφάτε με δύναμη τον αέρα με τα ρουθούνια, καλύτερα να χαλαρώσετε και να «ανοίξετε» τον λαιμό.

Επισκεφτείτε την καινούρια μας ιστοσελίδα Μyfitcompass που μπορείτε να περάσετε το FIT TEST για να δείτε ποιό είδος προπόνησης είναι ιδανικό για εσάς!

Δες επίσης:
Tεχνικές πραναγυάμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου