Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Αγιουρβέδα - αντιστρές για τους Κάπχα, ή πως να βγω από την κατάθλιψη

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα (διαβάστε Αγιουρβεδική αντιμετώπιση άγχους και κατάθλιψης) οι άνθρωποι τύπου Κάπχα είναι πολύ σταθεροί, φιλικοί, με σχεδόν απεριόριστη υπομονή. Νιώθουν αβεβαιότητα όταν αντιμετωπίζουν ξαφνικές αλλαγές. Το στρες τους ρίχνει στην απάθεια και στην αδράνεια και μπορούν να γίνουν αδιάφοροι και να πάρουν κιλά εύκολα.

Οι Κάπχα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν επειδή η πείνα τους συχνά είναι «συναισθηματική» και όχι πραγματική. Πρέπει να αποφεύγουν τα λιπαρά και τα γλυκά φαγητά και γενικά τις γλυκές, αλμυρές και ξινές γεύσεις καθώς, επίσης, και τις μεγάλες ποσότητες ξηρών καρπών. Είναι σκόπιμο να βάζουν στη διατροφή τους μεγάλες ποσότητες λαχανικών και φρούτων, διάφορα μπαχαρικά και πικρές, καυτερές και στυπτικες γεύσεις (λυπόμαστε!).

Σε ό,τι αφορά την άσκηση, πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους σε όλα τα δυναμικά είδη γυμναστικής, συμπεριλαμβανομένων των δυναμικών ειδών γιόγκας. Συνήθως οι Κάπχα δεν είναι μεγάλοι θαυμαστές της γυμναστικής, αλλά την χρειάζονται περισσότερο από τους Βάτα και τους Πίττα. Από την ποικιλία των γιόγκα ασάνων, οι πιο θεραπευτικές σε αυτήν την περίπτωση είναι η Άρντα Ουστράσανα, η Ματσιάσανα, η Άντο Μούκα Σβανάσανα, η Βασιστχάσανα και (!) η Σούρια Ναμασκάρα (Χαιρετισμοί στον ήλιο).

Η πραναγιάμα είναι πολύ σημαντική για τους Κάπχα. Η αγιουρβέδα συνιστά το Καπαλαμπάτι (που δεν είναι ακριβώς πραναγιάμα, αλλά μια τεχνική καθαρισμού) και τη Nadi Sodhana pranayama (εναλλασσόμενη αναπνοή), συγκεκριμένα την ηλιακή της παραλλαγή - κλείνουμε το αριστερό ρουθούνι και εισπνέουμε από το δεξιό ρουθούνι. Μετά κλείνουμε το δεξιό ρουθούνι και εκπνέουμε από το αριστερό. Κάνουμε 12-24 κύκλους.

Δείτε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου